-

Kapcsolat

Agromix Kft.

Cím: 1068 Budapest 6. ker.,
Lövölde tér 4.
Telefon:
+36-30-933-0979
+36-30-949-8226
E-mail:
info@agromix.hu
agromixmj@gmail.com


Szolgáltatásaink

PLC programozásPLC programozás

 

Mire használható a PLC?

A PLC egy ipari eszköz, amely a memóriájában tárolja a felhasználói program utasításait. Ezeket lépésenként, a beírás sorrendjében dolgozza fel és hajtja végre. A PLC az utolsó programutasítás végrehajtása után a feldolgozást az első sor ismételt végrehajtásával újrakezdi, azaz a program működése ciklikus.

A PLC – az adott feladatnak megfelelően – lehet kompakt vagy moduláris. Gépeknél általában egybeépített (valamennyi PLC elem egymás közvetlen közelében van), nagyobb kiterjedésű technológiáknál kihelyezett perifériakártyákkal vagy osztott intelligenciával szerelt PLC telepítése lehetséges.

Mindegy, hogy kompakt vagy moduláris PLC-re van szükség, a megoldandó feladat ismeretében kell meghatározni és konfigurálni a célnak leginkább megfelelő eszközt, amelyhez majd a felhasználói program készül. A felhasználói program megírásához azonban szükség van a kiválasztott PLC-hez tartozó fejlesztői környezetre, azaz a rendszerszoftverre. Egy moduláris PLC konfiguráció több kártyából tevődik össze, általában szükséges hozzá tápegység-kártya, központiegység-kártya, kommunikációs kártya, digitális és analóg be- és kimeneti kártyák. Nagyobb jelszámú PLC-nél úgynevezett buszcsatoló-kártyára is szükség lehet. A kompakt PLC egybeépítve tartalmazza ezeket az elemeket, ennek megfelelően a vezérlők konkrét be- és kimeneti csatornával szerelt készülékek.

A felhasználói programot a PLC saját, erre a célra kialakított memóriájában tárolja. A memóriaterület általában akkumulátorral védett, így kikapcsolás vagy feszültség-kimaradás esetén a felhasználói program nem vész el.

Kezelőpanel vagy egyéb megjelenítő eszköz (például számítógépen futó folyamatmegjelenítés) közbeiktatásával valósul meg az ember és a gépe közötti kommunikáció. Akár kezelőpanel, akár számítógép áll rendelkezésre, az emberi beavatkozásokat, parancsokat virtuális vagy valóságos nyomógombok segítségével juttatja el a kezelő a PLC-be. A PLC-ben keletkező jelek, mért értékek és egyéb változók a megjelenítő eszköz kijelzőjén szöveges vagy grafikus formában jelennek meg. Célszerű, ha a PLC és a kezelőpanel gyártója azonos, mert ez esetben az úgynevezett szimbólumlistát csak egyszer kell létrehozni, ugyanakkor mindkét berendezés közösen használhatja. Ezekre az eszközökre is érvényes, hogy felhasználói programot csak saját fejlesztő szoftverükkel lehet elkészíteni.

Összegezve: a PLC egy olyan szabadon programozható ipari vezérlőberendezés, mely megfelelő felhasználói programmal feltöltve az élet szinte bármilyen területén képes a megrendelő által megfogalmazott irányítástechnikai feladatok megvalósítására.

Társaságunk vállalja a legkülönbözőbb ipari technológiák programozható logikai vezérlőberendezéssel működő felhasználói szoftverének elkészítését. Van ilyen feladata? Keressen minket, mindent megteszünk a feladat magas szintű megoldása érdekében.

Amennyiben sikerült felkeltenünk érdeklődését, ide kattintva lépjen kapcsolatba velünk.

 


Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
Agromix Kft. - Magyar